Tudi rabljeno je lahko novo

06.09.2018 10:06

Pri nakupu nove opreme ni nujno, da je le-ta dejansko nova. Preberite, kako je z rabljeno opremo, ki jo odkupujemo in prodajamo - se splača?

Pri nakupu novega fotoaparata ali objektiva cena močno vpliva na izbiro, zato sprejmemo vašo rabljeno foto opremo v odkup. Postopek je opisan na dokumentu za oddajo opreme tukaj in je precej jasen. Kaj pa se s temi izdelki zgodi po opravljenem sprejemu?

V nasprotju s kupovanjem preko oglasnikov rabljene robe, kjer je opremo priporočljivo pred nakupom testirati (najraje osebno), ta del nakupa opravimo mi. Odkupljena oprema je, preden jo damo na police, pregledana, testirana in brezhibna. V fotoaparatih so napolnjene baterije, zato so vedno na voljo za test in nakup. Priloženi so vsaj pokrovček za bajonet, baterija in polnilec, poleg tega pa vse izdelke pokriva tudi 3 mesečna garancija.


GH4 - ISO 200: Senčne dele listov in cvetov je bilo treba posvetliti zaradi močne
jutranje svetlobe iz zadnje strani. Pri nizkih vrednostih ISO se to naredi brez težav.

Na videz je glavna razlika med novo in rabljeno opremo v zunanjosti. Ker so nekateri odkupljeni izdelki skoraj novi, drugim pa se raba močno pozna, uporabljamo za oceno lestvico od 1 do 5, kjer 1 pomeni močno rabljeno in obrabljeno opremo, 5 pa praktično nov izdelek. Starost in morebitna raba se najprej opazi na gumijastih delih ter izpostavljenih robovih in vogalih. Guma s časom zbledi ali porjavi, robovi in vogali ter spodnje strani fotoaparatov pa so lahko odrsani zaradi odlaganja. Te hibe so le površinske in ne vplivajo na delovanje naprave. Mehansko in optično oprema seveda ni nova, je pa po pregledu popolnoma delujoča in očiščena ter tako pripravljena na takojšnjo uporabo.

Za boljšo predstavo pa si poglejmo konkreten primer - rabljen Panasonic GH4 in objektiva X Vario 12-35 2.8 ter X Vario 35-100 2.8, ki so na voljo v trgovini. Ali je starejši fotoaparat še uporaben in kako se drži v primerjavi s trenutno ponudbo novih?


GH4 - 12-35, f/4 pri ISO 400 - HDR: Funkcija za zajem večjega razpona svetlobnih tonov je omogočila,
da se obdržijo podrobnosti tako v svetlem nebu kot na stavbi, ki smo jo želeli poudariti iz temnega ozadja.

V trenutku objave je Panasonic GH4 "star" že skoraj štiri leta. To je že na splošno dolgo obdobje, v panogi fotografske tehnologije pa še posebej. V tem času so se pojavili 1.5 naslednika (GH5 in GH5s - več o podobnostih in razlikah med tema dvema v prihodnjem članku) in konkurenčni produkti skoraj vseh proizvajalcev. Čeprav se bomo v tem članku osredotočili na omenjena GH4 in GH5, so ugotovitve podobne pri večini primerjav, s katerimi bi se lahko soočili pri nakupu.

Panasonic GH4 ni bil le eden izmed prvih cenovno dostopnih fotoaparatov zmožnih snemanja v ločljivosti 4k, ampak tudi prvi, ki je bil poleg tega programsko opremljen za profesionalno rabo. Focus Peaking, zebre, logaritmični barvni profili, ter množica drugih slikovnih ter zvočnih nastavitev je pomenila, da so se profesionalci počutili doma in niso pogrešali funkcij svoje običajne opreme. Hkrati pa je GH4 obdržal obliko in funkcionalnost "klasičnega" fotoaparata, s čemer je seveda zadovoljil fotografski del trga, poleg tega pa je tudi približal te profesionalne funkcije in workflow uporabnikom, ki temu ponavadi ne bi bili izpostavljeni.


Če osnovni nabor priključkov ni zadostoval, je bilo na GH4 možno namestiti tudi gigantski
Interface Unit z naborom profesionalnih priključkov za zvočno opremo ter napajanje zanjo.


Za GH5 je Panasonic skoraj iste funkcije stisnil v adapter, ki se namesti kar na sanke.

Kaj pa se je spremenilo v teh štirih letih od napovedi GH4? Ločljivost 4k in kup drugih prednosti tega fotoaparata (elektronski zaklop, precej prej omenjenih video funkcij) so sedaj del običajnega nabora, ki se ga pričakuje ne le od boljših fotoaparatov, temveč tudi kompaktov in telefonov. GH4 se seveda ni poslabšal, a ni več tako poseben, kot je enkrat bil, GH5 pa je obljubil vse to in še več.


Na prvi pogled se ohišji ne razlikujeta preveč, a GH5 vključuje pomembne ergonomske spremembe. Fotoaparat je obilnejši in zaradi tega mogoča boljši oprijem. Nekateri gumbi so premaknjeni na lažje dosegljiva mesta, guma na zadnji strani držala pa ne štrli več toliko, da bi oteževala uporabo tretjega kolesca. Večja sta  tako LCD zaslon kot elektronski okular. Ob direktni primerjavi se vse te izboljšave zdijo logične, in tudi so - Panasonic jih je vpeljal zaradi mnenj in povratnih informacij uporabnikov, ki so GH4 redno, celo vsakodnevno uporabljali od prvega prodajnega dneva.

Večje spremembe so se zgodile v notranjosti. Klasični m4/3 senzor s 16MP je zamenjal nov senzor ločljivosti 20MP in nov procesor, ki pri višjih nastavitvah ISO zapisujeta manj šuma. Senzor zdaj držijo magnetni ležaji, ki odpravljajo tresljaje rok v petih oseh in lahko za višjo učinkovitost delujejo skupaj s stabilizacijskim sistemom v objektivu. Število točk ostrenja se je s 49 povečalo za več kot 4x na 225, algoritem za ostrenje pa zdaj deluje pri nižji svetlobi in predvsem med snemanjem videoposnetkov tudi veliko hitreje.


GH4 - ISO 3200: Čeprav se zdi, da GH5 starejši model popolnoma zasenči, je ta še vedno
zelo zmogljiva naprava in zmožna tudi zahtevne fotografije.

S časom tehnologija seveda napreduje, hitreje ali počasneje, odvisno od področja. Za razliko od nekaterih proizvajalcev pri Panasonicu inženirji niso spali in so v GH5 vključili še več izboljšav, kot jih je GH4 prejel v primerjavi z GH3. Vse to pa ne spremeni dejstva, da je fotoaparat v roki boljši kot tisti na polici trgovine. GH4 ravno tako dobro služi tako fotografu kot snemalcu videa, če pa finance omogočajo, bo GH5 (in splošno novejša oprema) zmogljivejša in trajnejša.

Želite oddati staro opremo? Kliknite tukaj in nam pošljite poizvedbo.

Si želite ogledati trenutno ponudbo rabljene opreme? Redno osvežen seznam je tukaj.

Vam je GH5 vzbudil zanimanje? Na voljo je body-only, prav tako pa v kompletih z objektivom.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih