Ricoh Theta v praksi

14.11.2016 10:49

Vas zanima, kako se obnese 360-stopinjska kamera Ricoh Theta? Blaž Poljanšek je naredil kratek test med sprehodom po Ljubljani (klikni na sliko za ogled v 360-stopinjskem načinu).

Ricoh Theta je 360 stopinjska kamera. To pomeni, da snema 360 stopinjski kot, se pravi vse, kar je okrog nje, v vse smeri. Lepo dizajnirana naprava, z gumijastim otipom in objektivom na vsaki strani. Ob strani ima tri gumbe, eden za vklop, pod njim za vklop wi-fi (Theto lahko prožite s pomočjo wi-fi, zelo praktično, če na primer nočete biti na fotografiji), spodnji gumb je namenjen preklopu med fotografskim načinom in načinom snemanja. Na sprednji strani, pod enim od objektivov ima gumb za ročno proženje. Na testu sem imel dve verziji, Theto S in Theto SC. Razlikujeta se v tem, da Theta SC nima HDMI izhoda in snemanje je omejeno na 5 minut (pri Theti S 25 minut), Theta S ima gumirano ohišje, Theta SC pa plastično.

 

Obe kameri imata možnost štirih načinov fotografiranja, samodejno, prednost iso, prednost zaklopa in ročne nastavitve, (v katerih lahko upravljate hitrost zaklopa, iso vrednost in ravnovesje beline). Fotografije, ki ste jih posneli, lahko preko računalnika delite v Google maps, Google+… neposredno preko mobilne naprave pa po različnih družabnih omrežjih (Facebook, Tumblr, Twitter, You tube…). Snemanje je samodejno, ponuja pa tudi možnost prenosa v živo (preko PC ali mac aplikacije). Fotografije, ki jih posname, so 14MP, zaslonka F/2.0 iso razpon 100-1600, kar je zelo prikladno za snemanje in fotografiranje v slabši svetlobi.

 

Več tehničnih podatkov dobite na spodnjih dveh povezavah:

https://theta360.com/en/about/theta/s.html

https://theta360.com/en/about/theta/sc.html

 

Oblikovana je tako, da na fotografijah samo sebe izniči. Tudi ko jo držite v rokah, se je ne vidi.

 

 

Zabavna stvar. Kot sem že omenil, ima wi-fi povezavo. Videe in fotografije lahko z nje pošljete direktno v svet. Možno jih je naložiti na računalnik in jih preko aplikacije pretvoriti v pravi format za nadaljno objavo. Theta snema videe v resoluciji 1920 X 1080 ali 1280 x 720. Posnetki so kakovostni, zabavni (klikni sliko za predvajanje videa).

 

 

Resnici na ljubo naj povem, da se kvaliteta video posnetkov, ko jih naložite na kakšnega od socialnih omrežij, zmanjša. Na domačem računalniku se to opazi, na mobilnih napravah skorajda ne.

 

 

Presenečen sem bil nad dinamičnim razponom Thete. Vidni so detajli v sencah, tudi prežganin skorajda ni, oziroma so sprejemljive. Pri klasični fotografiji je stvar precej enostavna. Nameriš na želeni objekt fotografiranja, optimalno namestiš nastavitve aparata in sprožiš. Pri 360 stopinjski fotografiji pa pojem “za aparatom” ne obstaja. Vidi se vse.

 

 

Avtofokus je fiksiran, samo potegnete in sprožite. Dobro deluje tudi v slabi svetlobi. Meni osebno je najbolj všeč proženje na daljavo, z mobilnim telefonom. Je pa pri tem načinu dobro imeti stojalo. Če Theta stoji na tleh, tla “požrejo” preveč kadra.

 

 

 

Dobro se obnese tudi pri nočni fotografiji. Kot sem že omenil, prežganin ni oziroma so sprejemljive, prav tako senčni deli fotografije. Detajli so vidni, kontrasti jasni in barve lepe.

 

 

Kar se tiče arhitekturne fotografije je Theta čista zmaga.  Postavite jo v prostor, najbolje na stojalo in preko mobilne naprave in wi-fi povezave sprožite.

 

 

 

 

Fotografijo, ki jo posnamete lahko oddaljujete, približujete in vrtite v vse smeri. Idealno orodje za nepremičninske posrednike, recimo. Obstaja veliko aplikacij za obdelavo fotografij in video posnetkov za mobilne naprave. Ricoh je recimo razvil aplikacije Theta+, Theta+video in Theta HDR Možna je tudi obdelava na računalniku.

 

 

 

Theta je zanimiva naprava. Uporabna bi bila pri poslu z nepremičninami, prodaji avtomobilov, plovil… skratka povsod, kjer mora biti jasno vidno vse. Čeprav se da posnetke obdelati na računalniku, se mi zdi, da so proizvajalci ciljali na uporabo na mobilnih napravah. Posnetke si lahko ogledate tudi z obračanjem le teh.  Predstavljajte si, da kupujete nepremičnino in si jo želite pred obiskom virtualno ogledati. Nepremičninski agent poveže Theto z napravo, naredi posnetke in vam jih pošlje. Vtis si lahko naredite že doma, Če imate virtualna očala, še toliko boljši. Nadenete si jih in že ste v prostoru, ki si ga želite ogledati. Poleg tega, da je uporabna, je tudi zabavna. Najprej nisem točno vedel kako naj jo uporabljam. Po parih dneh mi je postala všeč, nekajkrat smo se do solz nasmejali.

 

Edina pripomba, ki jo imam, je kakovost video posnetkov na družabnih omrežjih, ampak to ni stvar proizvajalca. Pričakujem, da se bo tudi to v kratkem uredilo. 360 stopinjski posnetki narejeni z eno samo napravo, ki posnetke tudi sama sestavi so dokaj nova stvar, ki se bo še razvijala.

 

Blaž Poljanšek