Zaklop, zaslonka, ISO - kaj je to?

Če se na novo podajate v svet fotografije, vas izrazoslovje, povezano s fotografsko opremo, lahko dokaj hitro prestraši. A ne bojte se, za zajemanje odličnih fotografij je najbolj pomembno le, da poznate sveto trojico fotografije – zaklop, zaslonko in ISO. Danes bomo pojasnili prav te tri pojme in razložili, kako so med seboj neločljivi.

Zaklop (angl. shutter)

Zaklop je sestavni del, ki se nahaja v telesu fotoaparata, natančneje pred senzorjem. Zaklop ostaja zaprt, dokler ne pritisnemo sprožilca. V tistem trenutku se lamele, iz katerih je zaklop sestavljen, odprejo in s tem omogočijo, da na senzor (ali pri analognih aparatih na film) pade svetloba, ki prihaja skozi objektiv. Ko senzor konča z zbiranjem svetlobe, se zaklop takoj zapre. Zvok odpiranja in zapiranja zaklopa je torej tisti zvok, ki ga slišimo, ko zajamemo fotografijo. Vsi fotoaparati imajo mehanski zaklop, a nekateri novejši (predvsem brezzrcalni) nudijo tudi možnost elektronskega zaklopa, ki vklopi in izklopi senzor. Mehanski zaklop pa pri tem ne sodeluje, zato na ta način pridobimo možnost tihega fotografiranja, ki je odlično recimo za fotografiranje porok, govorov, nastopov ali pa za wildlife fotografijo.

 

Mehanski zaklop zrcalnorefleksnega fotoaparata. 

 

Ne glede na to, ali uporabljamo mehanski ali elektronski zaklop, pa je pomembno, da znamo upravljati z njim. Nadzorujemo lahko hitrost zaklopa, od katere je odvisna količina svetlobe, ki bo padla na senzor fotoaparata. Če na primer fotografiramo v dobrih svetlobnih pogojih (zunaj na sončen dan), ni potrebno, da bi bil zaklop dolgo odprt, saj na senzor takoj pade zadostna količina svetlobe. Če pa fotografiramo v notranjih prostorih ali ko se že temni, bomo morali čas odprtega zaklopa podaljšati. Seveda je hitrost, za katero se bomo določili, odvisna tudi od motiva na fotografiji – če fotografiramo nekaj hitro se premikajočega in želimo to gibanje zamrzniti, bomo morali izbrati čim krajši čas, medtem ko pri fotografiranju pokrajin ali predmetov hitrost zaklopa ni tako zelo pomembna.

Hitrosti zaklopa se običajno gibljejo nekje od 1/4000 sekunde pa do 30 sekund, naraščajo pa s kvadratom (torej 1/4000, 1/2000, 1/1000, 1/500 itd.).

 

Zaslonka (angl. aperture)

Zaslonka je mehanski del objektiva, sestavljen iz v krog razporejenih lističev, s pomočjo katerih širimo ali ožamo odprtino sredi objektiva. S tem nadzorujemo, koliko svetlobe bo vstopilo v aparat. Bolj kot zaslonko odpremo, več svetlobe s tem spustimo v aparat.

Hkrati je zaslonka pomembna tudi za uravnavanje globinske ostrine. Pri bolj odprti zaslonki dobimo manj globinske ostrine, kar pomeni, da je oster le določen del fotografije, obratno pa bolj kot zaslonko zapiramo, večja bo globinska ostrina. Če torej želimo oster celoten motiv na fotografiji, zaslonko čimbolj zapremo, če pa želimo doseči efekt ostrega subjekta in zamazanega ozadja, zaslonko čimbolj odpremo.

Zaslonko označujejo t. i. f vrednosti (tudi f-stops), ki se gibajo med 1.2 in 22 (čeprav obstajajo tudi objektivi z bolj ekstremnimi vrednostmi). Manjša kot je vrednost, bolj je zaslonka odprta. Seveda pa je to, koliko lahko zaslonko maksimalno odpremo, odvisno od samega objektiva, zato je že pri nakupu objektiva pomembno, da premislimo, ali smo pripravljeni plačati nekoliko več za možnost bolj odprte zaslonke.

 

   

Zaslonka pri F/22.                                                                               Zaslonka pri F/8.

 

Vidimo lahko, da je zaslonka pri večjih vrednostih veliko bolj zaprta, torej do senzorja pride manj svetlobe, hkrati pa dobimo večjo globinsko ostrino.

 

ISO

Za razliko od zaklopa in zaslonke, ISO ni mehanski del aparata, temveč gre le za vrednost. ISO vrednost se je prvotno nanašala na občutljivost filma na svetlobo. Največja prednost digitalnih aparatov pa je to, da ISO lahko dejansko spreminjamo za vsako fotografijo posebej. Enostavno povedano, večja kot je vrednost ISO, bolj svetla bo naša fotografija, zato jo je smiselno v slabših svetlobnih pogojih nekoliko zvišati. A pozor, bolj kot višamo vrednost ISO, več bo na fotografiji šuma, zato moramo biti pozorni na to, da poskušamo primanjkljaj svetlobe nadomestiti tudi na druge načine.

 

   

Na desni fotografiji, ki je bila posneta pri ISO 6400, je opaznega veliko več šuma kot na levi, ki je bila posneta pri ISO 160.

 

Torej, če želite na splošno izboljšati kvaliteto svojih fotografij je pomembno, da presedlate z uporabe avtomatskega načina na načine, ki vam omogočajo večjo kontrolo nad nastavitvami. S pomočjo poznavanja delovanja zaklopa, zaslonke in ISO vrednosti lahko uravnavate količino svetlobe, ki bo padla na senzor vašega aparata. Hkrati s pomočjo zaslonke lahko uravnavate globinsko ostrino in dosežete učinek zabrisanega ozadja, s pomočjo hitrosti zaklopa pa lahko nadzirate, ali bo gibanje na vaših fotografijah zamrznjeno ali zamazano. S tem bodo vaše fotografije ne le bolj kvalitetne, temveč bodo dobile tudi oseben pridih, saj se boste lahko sami odločali o tem, kaj vam je pri zajemanju motiva najpomembneje.


 


 

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih